Scheiden betekent dat minstens één van de twee op zoek moet gaan naar een nieuwe woonst en dat de kinderen afwisselend bij mama en papa verblijven. Bij co-ouderschap, waarbij kinderen evenveel tijd bij vader en moeder verblijven, overwegen ouders wel eens om te kiezen voor ‘birdnesting’: de kinderen blijven continu in de gezinswoning wonen, papa en mama wonen dan afwisselend volgens de overeengekomen verblijfsregeling bij de kinderen in. Maar werkt zo’n regeling wel in de praktijk?
Voor- en nadelen van birdnesting
Het grote voordeel van birdnesting is ongetwijfeld dat kinderen in hun vertrouwde huis blijven wonen en niet over en weer moeten verhuizen. Praktisch verandert er voor het kind niet zoveel: het blijft in zijn eigen huis, zijn eigen kamer, zal naar dezelfde school blijven gaan, kan zijn vriendenkring behouden en verder naar zijn hobby-clubs blijven gaan, … Dit zijn aspecten welke voor het kind inderdaad heel belangrijk zijn, feit dat niet alles ineens wegvalt en verandert.
Maar birdnesting heeft daarnaast ook een aantal nadelen:
- Het betekent dat er op drie plaatsen wordt gewoond (in de gezinswoning + elk van de ouders op een eigen plek), hetgeen niet voor iedereen financieel haalbaar is.
- Voor de ouders kan zo’n regeling emotioneel behoorlijk zwaar zijn. Ze blijven dezelfde woning delen, zij het niet op hetzelfde moment. Ze blijven geconfronteerd worden met elkaars gewoontes en levensstijl. Het kan het verwerkingsproces behoorlijk wat bemoeilijken.
- Op huishoudelijk vlak is het raadzaam om afspraken te maken, die door beiden worden nageleefd. Intrekken in een woning, waar de ander heel wat rommel heeft afgelaten, die jij moet opkuisen of waar de ijskast helemaal leeg is achtergelaten, … het zal op termijn voor heel wat conflicten zorgen. Als het zover komt, is het beter om een andere regeling met twee huizen uit te werken.
- En wat als iemand een nieuwe partner heeft? Gaat die mee in die regeling? Of moet die een week alleen achterblijven?
Tijdelijke regeling
De nadelen zorgen ervoor dat in de praktijk ‘birdnesting’ niet altijd even vlot verloopt. Ik stel dan ook vast dat wanneer ouders kiezen voor ‘birdnesting’ het meestal om een tijdelijke regeling gaat. Na verloop van tijd wordt er meestal overgeschakeld naar een regeling met twee huizen.
Heb je vragen of wens je een afspraak, contacteer mij gerust via info@katrienballinckx.be of 0497/48 51 59.