Het belang van een zorgzame scheidingsmelding
Hoe vertel je aan jouw partner dat je wilt uiteengaan, dat je beslist hebt om te scheiden? Misschien wil je het liefst een confrontatie vermijden want je weet dat het sowieso pijnlijk zal zijn voor je partner. Door een brief te schrijven of door plots te vertrekken, al dan niet met de kinderen en de meubels. Of misschien vind je wel iemand die het in jouw plaats wilt vertellen. Maar stel je voor, dat omgekeerd, wanneer je partner je zou verlaten, hij of zij het op deze manier zou doen. Het zou je wellicht choqueren en uiteindelijk zo kwaad maken, dat je het hem of haar bij de scheiding niet gemakkelijk zal maken. De kiem voor een vechtscheiding is gelegd. De kinderen kunnen in het gevecht worden ingezet. En dat is wellicht het laatste wat je wilt.
Hoe je het ook draait of keert, de manier waarop je jouw besluit om te scheiden aan jouw partner vertelt, is heel belangrijk voor het verdere verloop van het scheidingsproces. Wanneer de melding op een bruuske, onverwachte of agressieve manier gebeurt, dan duw je jouw partner in shock en zal er bijna automatisch een gevecht ontstaan. Onderzoek bevestigt de negatieve invloed van een afwezige of gebrekkige scheidingsmelding: in 90% van de vechtscheidingen is er geen of een onzorgvuldige scheidingsmelding gebeurt.
Je kan je dan maar beter goed voorbereiden, wanneer je jouw partner wilt vertellen dat je wenst te scheiden.
Wat wel doen en niet doen bij een scheidingsmelding
- In respect: je hebt ooit voor elkaar gekozen, neem dan de verantwoordelijkheid om er op een respectvolle manier een einde aan te maken.
- Face tot face: doe het persoonlijk in plaats van per sms, per mail, met de noorderzon verdwijnen, briefje achterlaten, brief van advocaat, …
- De juiste timing: doe de melding op een moment dat er tijd is voor een gesprek en jullie in staat zijn om naar elkaar te luisteren. Dus niet na een lastige dag op het werk of als de partner dringend weg moet of als de kinderen in de buurt zijn; ook niet tijdens de vaat of tussendoor in de auto.
- Toon: doe de melding op een rustige manier en dus niet impulsief, roepend of in een emotionele uitroep.
- Intonatie: meld de scheiding op een neutrale manier in plaats van met een verwijtende ondertoon.
- Woordkeuze: spreek in de ik-vorm en ga niet in verwijten of beschuldigingen naar de partner toe, waardoor die zich aangevallen voelt.
- Voorbereidend werk: neem de tijd, geef uitleg over hoe jij je bij de relatie voelt om dan op een duidelijke, maar voorzichtige manier tot de eigenlijke boodschap – namelijk de scheiding – te komen. Zeg enkel wat de ander aankan en houdt rekening met hoe jouw partner in elkaar zit. Geef jouw partner erkenning.
- Geef jouw partner de ruimte om te reageren: geef je partner de kans en de tijd om te reageren. Ook zijn of haar emoties moeten een plek krijgen. Hoe jouw partner op de boodschap zal reageren is onvoorspelbaar. Hou er dus rekening mee dat jouw partner heftig uit de hoek kan komen. Weet dat dit niet persoonlijk bedoeld is maar slechts een uiting is van emoties. Probeer daarom niet in te gaan op de mogelijke verwijten en beschuldigingen van je partner.
Weet je niet hoe je zoiets moet verwoorden, aan welke reacties of vragen je je kan verwachten en hoe je daarmee moet omgaan, dan kan ik jou hierin begeleiden. Neem gerust contact op voor een afspraak via info@katrienballinckx.be of 0497/48 51 59.