Hoe zit het met je personenbelasting als je gaat scheiden?

Wanneer je als gehuwden of wettelijk samenwonenden uit elkaar gaat, dan heeft dat ook gevolgen op fiscaal vlak. Belangrijke vragen waar je mogelijks mee zit, kunnen zijn: Moeten we nog samen de belastingaangifte invullen of mag dat apart? Wie betaalt de belastingen wanneer er moet worden bijbetaald? En wie ontvangt de eventuele terugbetalingen?

De belastingsaangifte

* Voor wat de inkomsten van het jaar, volgend op het jaar van de feitelijke scheiding, betreft, worden jullie als alleenstaanden beschouwd. Jullie doen dan elk apart een belastingaangifte.

Concreet: zijn jullie in 2014 feitelijk gescheiden, dan dienen jullie met betrekking tot de inkomsten van 2015 in juni 2016 elk apart een belastingaangifte te doen.

* Voor wat de inkomsten van het jaar van definitieve scheiding (d.i. het jaar waarin de echtscheiding in de register van de burgerlijke stand wordt overgeschreven of waarin de wettelijke samenwoning dmv een verklaring op de burgerlijke stand wordt beëindigd) betreft, dient de belastingaangifte apart te gebeuren.

Concreet: zijn jullie in 2015 definitief gescheiden, dan zal de belastingaangifte met betrekking tot de inkomsten van 2015 in juni 2016 apart dienen te gebeuren.

De belastingaanslag

* Voor wat betreft de inkomsten van het jaar, volgend op het jaar van de feitelijke scheiding, alsmede de inkomsten van het jaar van definitieve scheiding, gebeurt de belastingaanslag apart. Jullie ontvangen dan elk een eigen belastingbiljet, berekend op de eigen inkomsten. De opleg, die je eventueel zal moeten betalen, of de teruggave, die je eventueel zal ontvangen, is dan berekend volgens je eigen inkomsten van dat jaar.

* Voor wat betreft de inkomsten van het jaar van de feitelijke scheiding (nog geen definitieve scheiding), is er een gezamenlijke aanslag. Er is dan één aanslag, berekend op de inkomsten van jullie beiden samen. Hoe zit het dan wanneer er moet worden bijbetaald of wanneer er een teruggave is?

  • Bijbetalen

Ten aanzien van de fiscus zijn jullie beiden gehouden tot betaling van de aanslag. De fiscus kan zich voor betaling richten tot allebei. Onderling kunnen jullie wel zelf afspreken wie hoeveel zal bijbetalen. Jullie kunnen bijvoorbeeld overeenkomen om elk de helft te betalen. Of jullie kunnen de fiscus vragen om een opsplitsing te maken en te berekenen hoe groot het aandeel is dat jullie elk voor jullie eigen rekening moeten nemen, dit volgens jullie inkomsten. Zodoende betalen jullie voor dit inkomstenjaar belastingen op eigen inkomsten, waarbij de eventueel te betalen opleg is berekend op je eigen inkomsten. Opgelet: je moet dit wel zelf aanvragen bij de bevoegde belastingdienst.

Bij een scheidingsbemiddeling worden hierover vooraf afspraken gemaakt, die dan worden opgenomen in de echtscheidingsovereenkomst. Deze kwestie wordt met andere woorden tijdens de bemiddelingsgesprekken aangekaart en besproken.

  • Teruggave

Ook hier is het aan jullie om te beslissen hoe jullie het terug te krijgen bedrag onderling zullen verdelen en kunnen jullie de fiscus vragen een opsplitsing te maken overeenkomstig de respectieve inkomsten. De afspraken hieromtrent worden eveneens in de echtscheidingsovereenkomst opgenomen.

 

Dit onderwerp wordt tijdens de bemiddeling uitvoerig besproken,

zodat je met kennis van zaken

samen goede afspraken kan maken

 

Heb je vragen of wens je een afspraak, contacteer mij gerust via info@katrienballinckx.be of 0497/48 51 59. Of via het invullen van het contactformulier.