“Jouw papa is wéér eens te laat. Typisch! Zie je wel dat hij niet deugt!” Liselot hoort haar mama razen en vlucht naar haar kamer. Ze vindt het vreselijk als mama zo over papa praat. Telkens weer is het een steek door haar hart, want hoeveel papa ook tegen mama heeft geschreeuwd, het is en blijft haar papa. Liselot zit te mokken op haar kamer. Ze heeft het gevoel dat ze moet kiezen tussen haar mama en papa.” (Uit de Gezinsbond van 22 juni 2012).
Loyaliteitsconflicten bij een scheiding
Het gebeurt bij een scheiding vlugger dan je beseft: persoonlijke negatieve gevoelens, die je hebt naar je ex toe en die via de kinderen worden geventileerd. Het is voor jou misschien een ontlading, maar voor jouw kind is het best wel een grote belasting.
In aanwezigheid van je kinderen jouw ex zwart maken of kwaad spreken over hem of haar, jouw ex de schuld geven van al jouw miserie, het leidt er allemaal toe dat jouw kind in een loyaliteitsconflict terecht komt. Een kind voelt zich verbonden met de beide ouders, het is immers voor de helft zijn papa en voor de helft zijn mama, het is loyaal naar allebei, het houdt van beide ouders. Wanneer de ene ouder de andere afkraakt, dan raakt dat een kind in zijn hart, juist omdat het met de beide ouders verbonden is. Het kind kan ook het gevoel krijgen dat het tussen zijn ouders moet kiezen. Want als het de ene ouder graag ziet, kwetst het daardoor misschien de andere ouder. Het kind krijgt het gevoel dat het zich niet goed mag voelen bij de andere ouder en wanneer hij het dan toch doet, voelt het kind zich hier dan schuldig over. Op den duur krijgt een kind het gevoel dat het nergens helemaal zichzelf kan en mag zijn. Heel lastig is dat. Vaak leidt zo’n situatie dan ook tot gedragsproblemen en het onvermogen om zelf, eens het volwassen is, een harmonieuze relatie uit te bouwen.
Je kind houdt van jullie allebei
Wil je dat je kind zich zo goed mogelijk kan ontplooien tot een gelukkig en zelfverzekerd iemand? Probeer je er dan bewust van te zijn dat het bij een scheiding belangrijk is dat je jouw kind de toestemming geeft om bij de andere ouder te gaan, om de andere ouder graag te zien.
Hoe je dat doet?
- door geen kwaad te spreken over de andere ouder
- door te stoppen met ruzie maken
- door contact van je kind met de andere ouder toe te laten
- door jouw kind toe te laten een leuke tijd bij de andere ouder te hebben en het zich vrij te laten voelen om over zijn leuke tijd bij mama of papa te vertellen. Probeer echter je kind niet uit te horen of niet onmiddellijk een standpunt in te nemen als jou iets niet aanstaat.
- door jouw ex in zijn of haar ouderrol te respecteren en te eren
Heb je vragen of wens je een afspraak, contacteer mij gerust via info@katrienballinckx.be of 0497/48 51 59.